Legalizacija, licenciranje i softverska piraterija

Poreska uprava je prošle sedmice objavila rezultate ovogodišnje kampanje za borbu protiv softverske piraterije što je opet izazvalo veliki broj negativnih reakcija u javnosti. Postavlja se pitanje: “Zašto da sada plaćam nešto što sam godinama koristio besplatno?!” Osnovni problem je u edukaciji.

Kampanja je prevashodno namenjena pravnim licima. Od 2003. godine kada je Microsoft i otvorio svoje kancelarije u Beogradu, intenzivno se radi na legalizaciji svih softverskih aplikacija. Komentari koje sam ovim povodom mogla pročitati na internetu uglavnom se svode na to da “ne bih baš da finansiram Bil Gejtsa” (kao da je njemu to potrebno), i gde ide taj novac? Tu dolazimo do dela edukacije svih korisnika IT-a.

Računar bez softvera ne bi imao nikavu funkciju – i obrnuto. Softver je proizvod kao i svaki drugi – ne treba ga svrstavati samo kao “intelektualnu svojinu”. Šta dobijam ako kupim legalan softver? Na Microsoftovom sajtu mogu se dobiti sve potrebne informacije kao i na sajtu BSA. Svako pravno lice koje vidi primenljivost i sve  prednosti uvođenja savremenih tehnologija u svakodnevnom radu videće i da je legalizacija softvera vrsta investicije a ne troška koja se brzo isplati kroz poslovanje firme.

I gde na kraju ide taj novac? Prvenstveno u razvoj. Sve velike svetske softverske kompanije ulažu novac u dalji razvoj novog i unapređenje postojećih softvera koje mi svi već više od decenije tako obimno koristimo, počevši od Adobe, Corel i sl. paketa.

U Srbiji se situacija polako menja… Sami proizvođači “štite” softver tako što na tržište izbace notebook računar koji podržava samo Windows Vistu ili model sa već instaliranim operativnim sistemom koji je već uračunat u cenu (samo neki primeri)… S obrzirom da radim u IT sektoru, tokom poslednje dve godine veliki broj i fizičkih lica (naročito studenata) izrazio je želju da se legalizuje. Danas je u Srbiji u svakoj ozbiljnoj računarskoj kući nemoguće kupiti računar sa instaliranim piratom. Ukoliko se tako nešto i desi, onda treba postaviti pitanje zašto da takvoj kući ostavljamo novac jer to govori o njenom kredibilitetu i stručnosti i postavljamo pitanje kako će taj računar raditi?

Ipred tehnologije stoje ljudi. Ljudi – koji svoje iskustvo i znanje (osluškujući sve naše potrebe) svakodnevno koriste za dalji razvoj savremenih tehnologija koje prvenstveno nama, korisnicima, olakšavaju svakodnevno poslovanje i život.

Da li možete da zamislite dan bez upotrebe računara bar u neku svrhu? Da se decenijama nije ulagalo u razvoj IT-a, mi danas ne bi koristili sve prednosti prvenstveno interneta (i ovog bloga). Odavno je došlo vreme integrisanih rešenja i stvaranja svesti o potrebi uvođenja sveobuhvatnih informatičkih sistema. Ovo je jedino moguće postići uvođenjem i kvalitetnog hardvera i legalnog softvera.

Koristite sve prednosti svih tehnologija ali kroz edukaciju i poznavanje njihovih mogućnosti i primenljivosti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Legalizacija, licenciranje i softverska piraterija, 1.0 out of 10 based on 1 rating
Share

Tags: , ,

7 Responses to "Legalizacija, licenciranje i softverska piraterija"

  • lumik says:
  • JKamatovic says:
  • kontraritmimir says:
  • JKamatovic says:
  • tool says:
  • Bruce says:
  • Steve says:
Leave a Comment