Laptop – i dalje statusni simbol?

Pre neki dan sam, vraćajući se s posla primetila kako se gradom “šetaju” laptopovi. Do pre tri godine bila sam veliki protivnik kupovine ovakvog računara za lične tj moje potrebe jer mi se jednostavno nije isplatilo. Onda sam kupila svoj prvi i tu se sve promenilo. Tašne za njih su mi postale pravi fetiš – priznajem. A cena im zaista nije mala. Dobra ženska tašna za laptop kreće se i do 4.500 dinara. Da li znate šta sve ima u njoj?! :) I kako sve to koristim!

Obzirom da radim još i grafički dizajn i pripremu za štampu treba mi jaka “mašina”. Laptop koji bi zadovoljio moje potrebe je pre tri godine koštao oko 1.500 evra i kada podvučem crtu – za taj novac mogu kupiti desktop i to “alu” od mašine. I kao što sam rekla, onda sam kupila svoj prvi i na njemu sve radim potpuno isto. Malo sporije ali ne toliko da mi to utiče na rad i pravi neku nervozu. I tada sam videla koliko mi je ustvari nedostajao svo ovo vreme. Često sam van firme: obuke, treninzi, prezentacije, eventi…

Sve je to OK ako zaista max koristite sve mogućnosti i vidite sve prednosti prenosnog računara. I dalje mislim i svima savetujem, da se pri kupovini računara upravljaju sopstvenim potrebama. Veliki broj nas naprednih, koji smo vezani svakodnevno za IT u svim oblastima, nismo objektivni i teško se stavljamo u ulogu običnog korisnika jer smo, jednostavno rečeno – zaluđenici. Pitajte me koliko samo “miševa” ;) imam u kući…

Ono što sam primetila poslednjih godinu dana je, da je laptop postao i deo nekog urbanog look-a. Šta se stvarno dogodilo? Odakle ovakva ekspanzija?

Sve je ustvari veoma jednostavno: konkurentnost na tržištu.

Prošle godine smo planirali da napravimo akcijsku prodaju kao jednu od mera unapređenje prodaje. I u razgovoru – šta bi mogli staviti na akciju? – primetili smo da je u 2007-oj porasla prodaja ovih računara. OK? mogli bi laptopove… PS: ovo me često pitaju: koja je razlika između notebook-a i laptopa? Nema razlike :) . Kao i svaki put kada pripremamo akciju uradim istraživanje. I ovaj put se pokazalo kako je dobro u firmi imati odličan softer sa velikom bazom podataka. Zanimalo me je kako ide prodaja recimo u celoj 2006. i 2007? I kada sam podatke ubacila u (stari dobri) Excel – …!!!??? KAKAV TREND! Maloprodaja – cela 2006. godina – prodato ukupno 90 kom. 2007 – porast od skoro 4x ili 325 komada! U novembru 2007. su samo studenti kupili 68. Trend u 2008. je još veći. Kako?

Konkurencija. Veliki je broj proizvođača koji se (što kaže moja koleginica) prosto utrkuju da izbace bolje modele a na našu radost kao korisnika, po nižoj ceni. Proizvode se posebne serije npr u bojama, drugačijih dimezija, sa velikim brojem dodataka koji su “običnom svetu” primenljiviji i gde sama konfiguracija ne igra neku ulogu. Dodaci su wireless (tako se možete konektovati na internet pogotovu ako sada imate i USB modem Telenor ili Telekom), web kameru, bluetooth, slušati muziku, gledati filemove, povezati ga na TV, čitač kartica, firewire… Sve ono što u svakodnevnom životu želite da radite. Kao: hajde mi daj fotku iz telefona? Ili odete na odmor prebacite fotke iz aparata sa kartice u računar pa ponovo na slikanje… itd. A web kamera? Sve ove dodatke često koristim. Proizvođač MSI se u 2007. prodao 5x više u odnosu na recimo HP a DELL je (bar u našoj maloprodaji) tek ove godine dobio svoje fanove.

Koliko god da je IT otišao napred i da su pale cene i da se proizvođači trude da se približe kupcima poslednjih godina, klasičan korisnik (ukoliko se odluči za kupovinu neke računar. opreme ili računara) to još uvek planira u kućnom budžetu.

Ali Lap-top više nije statusni simbol iako nam je prva socijacija na njega do skoro bila – skupo. Uglavnom smo po gradu viđali one opasne momke kako sede u kafićima sa njima i (valjda) “posluju”. Kako se situacija promenila a i “slika” jer sada viđamo neke druge ljude koji svojim look-om ulepšavaju ulice našeg grada i po tome vidimo da bez obzira na vesti na TV-u Srbija ide u korak sa svetom :) .

I zato nemojte imati dileme: da li desktop ili notebook? Upravljajte se sopstvenim potrebama a razlika u ceni nije velika.

PS: :) moram da se vratim na moje tašne za notebook. Da li znate šta sve ima u njoj? Pregrade za ženske sitnice, pregrada za mobilni, neseser, dodaci sa čičak trakama, pregrade sa gumom za mp3 plejer, pojačanje za rame (da ne uništi odeću dok je nosite), mrežica za flašu za vodu, cipzari… a boje, oblik i dizajn su tek posebna priča. Uf. A tek ranci?

PS2: začudila sam se da u Delta City-ju postoji samo jedan kafe (i to na negde na spratu) sa mogućnošću wireless konekcije?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share

Tags: , ,

10 Responses to "Laptop – i dalje statusni simbol?"

  • dmc says:
  • JKamatovic says:
  • dmc says:
  • Bojan says:
  • CrollMM says:
  • JKamatovic says:
  • CrollMM says:
  • dmc says:
  • JKamatović says:
Leave a Comment