Merljivost i efekti ulaganja u marketing. Kako se isplati?

Upravo je to najčešće pitanje koje mi postavljaju. Kada je poslovanje malih firmi u pitanju, moram priznati da sam primetila da je i veliki broj onih (iz moje struke) koji imaju predrasude vezane za ljude koji se njim i bave. Da smo mi koji radimo u marketingu „kod malih“ nedovoljno kompetentni ili da nismo dovoljno dorasli.

U marketing se svi razumeju (kao i u fudbalsku reprezentaciju), svi imaju stav, komentarišu, objašnjavaju, kritikuju i… svi misle da su u pravu. Ono što mogu da Vam kažem je, da je sve pričam ti priču – dok ne zavrnete rukave!

Lično, smatram da veličinu neke firme ne definiše broj zaposlenih, poslovni prostor,… i sl. (ako se držimo definicija koje važe u svetu do 30-50 zaposlednih, od 50 do 150 itd) već kako poslujete. Koliko samo primera ima firmi u kojoj rade 5-6 ljudi a koja se bavi prodajom preko interneta i obrću velike pare…

Sad, da li je potrebno da firma sa 20-30-tak zaposlenih uopšte ima poseban sektor koji se bavi marketingom i odnosima s javnošću? Ako je odgovor – da – kako?

Marketing sam po sebi ne daje odgovore na ovo pitanje (što mi je vrlo interesantno) bez obzira što je jedan od alata, funkcija, filozofija, tehnika… biznisa.  U čemu je problem? Svi smo se mi školovali podjednako, znamo definicije, mehanizme, osnove, ciljeve, znamo da kreiramo mix, istražujemo, 4p i sve ostalo… ali kako prilagoditi, povezati i primeniti, baš tu gde ste, gde radite?

Vrlo je važno da definišete šta je Vaš posao. Da li je to marketing ili advertajzing. Dragan Varagić je na svom blogu na vrlo jednostavan način odvojio i objasnio ova dva pojma i preporučujem Vam da pročitate ovaj post.

Više godina je firma za koju radim koristila usluge jedne marketinške agencije koja je imala status partnera što govori da je saradnja bila vrlo ozbiljna. Učestvovala je, pored klasičnih usluga koje pruža i u kreiranju strategije firme. Od njih smo puno naučili. I postepeno smo videli da smo ih prevazišli. Ulaganja nisu bila za zanemariti a svo vreme smo imali utisak da ipak to nije to. Da nešto nedostaje. U tom periodu smo se i mi kao firma razvijali i nekako se sve poklopilo…

Problemi su nastali što još uvek nismo dobili odgovor na pitanje: ako uložimo određena sredstva – koliko nam se vraća i kada? Onda smo krenuli sami.

  1. Napravite Godišnji marketing mix plan sa svim potrebnim elementima koje on mora da sadrži.  Plan ne vredi ukoliko nije u skladu sa Biznis planom Vaše firme (po čemu i sami možete videti koliki je udeo marketinga u poslovanju jedne firme), ukoliko ga ne prezentujete tj „odbranite“ na neki način.
  2. Profesionalno se usavršavajte što je više moguće. Obuke i konsalting 1:1 outsource su se u našem slučaju pokazali kao jako dobri.

Ovo je samo početak „modela“ koji se u našem slučaju pokazao kao dobar. Iskustvo nam govori da ćemo tek u narednom periodu (svi mi) tek videti, zbog ukupne situacije koja nam predstoji, koliko će se trendovi  u marketingu poprilično promeniti. Većina aktivnosti koje budemo radili fokusiraće se isključivo po merilima dobro „odbranjenog“, dokazanog i pokazanog efekta onome ko ulaže (poslodavac, firma, organizacija) jer će jedino na taj način moći da sagleda koliko mu se uloženo i vraća. Što i jeste jedini cilj poslovanja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Leave a Comment