Kako da ovladate veštinom držanja prezentacije – Chapter 1

ili Larry P. English – The Guru of Information Quality (i guru sjajne prezentacije!)

Koliko puta Vam se desilo da ste otišli na seminar, predavanje, workshop… i da je najupečatljiviji utisak bio – loše, jako loše… Užasno dosadno. Umesto sadržaja Vi razmišljate koliko je prezenter imao grešaka, kako niste mogli da se skoncentrišete na sadržaj jer Vam se sve vreme spavalo (borite se da ne počnete da zevate i još da drugi to i primete), da ima užasnu tremu, da nije znao šta će sa rukama, čitao je sa dodatnog papira?!, potpuno nepripremljen, monoton glas, da Vam pokazuje linkove sa interneta (kao da ćete sada zapisivati sumanuto dugačke redove kao: http://com/?action=Speaker&product=31457&nd=Analysts&)… sve u svemu nikako da se poveže sa publikom, da joj zadrži pažnju, da je aktivira i uključi.

Desilo mi se nebrojeno puta. I svaki put sam razmišljala: zar je moguće da ne shvata i da pravi prvu i osnovnu grešku – bit, suštinu prezentacije?!  Vremenom sam se i navikla, ne obraćam pažnju toliko jer mi je jedino sadržaj bitan. I baš je razočaravajuće kada imate primer prezentera kome prezentacija ne leži baš najbolje. On priča – a Vama se drema.

Komunikacija je osnov međuljudskih odnosa. Pošiljalac mora da zna šta želi da saopšti i na koji način to želi da uradi, da pritom jasno i direktno pošalje poruku. Informacija mora da bude potpuna, da primalac shvati i na pravi način prihvati poruku, da potom prikaže reakciju i sam postane pošiljalac nove poruke – povratne informacije„.

Kako napraviti odličnu prezentaciju – primer odlične veštine

U novembru mesecu sam prisustvovala IDC konferenciji BI u Beogradu. Workshop je bio višečasovni i ukupno smo ispratili osam prezentacija, svaka oko 30-tak minuta. Teme: upravljanje bazama podataka. Zvuči malo dosadno? Kako se jedan marketing menadžer uopšte našao tamo? IDC je svetska kompanija koja vrši istraživanja tržišta u oblasti savremenih tehnologija od strane IBM-a, Intela, HP-a… Imaju i predstavništvo u Srbiji i sa njima imamo odličnu saradnju u smislu analiza i ispitivanja IT trišta kod nas, što je za marketing veoma važno.

Sad, možete pretpostaviti da su u publici uglavnom bili programeri, administratori i sl koji kao publika ne obraćaju pažnju (baš specijalno) kako je nešto „upakovano“. Pažljivo prate svaki slajd, podatak i informaciju – što je i logično – njihov domen.

Prvih 7 prezentacija su bile sasvim korektne. Kolega i ja smo u pauzama lepo povezali ono što će nama pomoći sa našim bazama. Komentarišemo i  kada ćemo za NS. Posle toliko sati slušanja, bez obzira što se IDC Adria zaista potrudila da nam svima bude prijatno i pokazala se kao odličan domaćin, vreme je da se ide kući. Sada smo već umorni. A onda…?

Odjednom, svetla su se ugasila? Ispred govornice se pojavio stariji čovek. Proseda kosa, kravata, bela košulja i crni hozn tregeri. Naočare na vrhu nosa i u onom mraku ON pokušava NAS da snimi. Preleće polako pogledom – sala puna. Kako da Vam ne skrene pažnju?! Mislim, hozn tregeri?

Onda je sklopio šake kao da želi da aplaudira… i nastao je SPEKTAKL!!!

I ko je Larry P. English?

Da li možete da verujete da od nečega toliko (ups ) dosadnog kao analize baza podataka čovek napravi show?! I to na takav način da kuvari u Hajatu proviruju kroz vrata jer se cela sala trese od smeha publike. Sjajno! Bravo! Fenomenalno!

Larry je jedan je od najvećih autoriteta za poboljšanje kvaliteta informacija i zaista je guru – jer smo svi toliko naučili taj dan od njega.

Šetao se kroz publiku, animirao je, postavljao pitanja, pričao šale, skakutao, menjao slajdove i objašnjavao rukama… Pokazivao je sa tako dobrim primerima i nama svima bliskim, loše upravljanje bazama podataka kroz sopstveni primer. Putuje po celom svetu i drži predavanja i skoro svaki put se desi greška i to tamo u onoj kompaniji sa kojom je već sarađivao. Kako? Zbog lošeg ažuriranja baza on je od gospodina Larry P. Englisha postao Miss Melinda Marunna!? I tako sve vreme.

Ni jednog se trenutka nije popeo na govornicu, nije upotrebio dodatni mikrofon i skoro svaki primer je prikazivao na grafoskopu? Bez obzira na sve tehničke uslove i logistiku koju je imao. Publika je bila u transu, dizala ruke, postavljala pitanja, molila ga da vrati prethodnu foliju (na grafoskupu) itd…

Neverovatno. Da ste samo mogli videti TA lica. Tu povezanost i interakciju. Predivno. Prezentacija se završava. Aplauz. Svi na nogama.

Šta da Vam kažem? Priznajem, prva sam imala predrasude i samo su godine iskustva učinile da svemu, koliko je moguće, pristupam open mind. I Larry mi je pokazao koliko naša sama energija, harizma, poznavanje teme, spontanost, samopouzdanje, vera u ono što radimo, pozitivan pristup, odlučnost – mogu kroz sasvim jednostavne primere iz svakodnevnice da ovladaju nečim toliko obimnim i kompleksnim kao analize i upravljanja bazama podataka.

Bravo Larry. Bravo!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share

6 Responses to "Kako da ovladate veštinom držanja prezentacije – Chapter 1"

  • Miljan.. says:
  • stasa021 says:
  • sanjarenja56 says:
  • JKamatovic says:
  • reljasimicic says:
  • Milko says:
Leave a Comment