Radio – zapostavljeni medij?

Pre par nedelja imala sam gosta na poslu (iz moje struke) koga je sasvim slučajno, baš u to vreme, pozvao Radio 202 da naprave jedno ne plansko uključenje na temu internet marketinga. I tako, dok je moj gost šetao po celoj firmi, razgovarao uživo sa voditeljem i davao svoje stručno mišljenje na datu temu – ja sam posmatrala scenu i razmišljala kako to radi rutinski.

On je bio potpuno nesvestan koliko ga čak i naši korisnici, koji su se tu fizički zatekli pažljivo slušaju i koliko je skoncentrisan da čuje postavljena pitanja i da na njih odgovori – a kako moje kolege na to uopšte ne obraćaju pažnju. Hm, šta se dešava?

Pošto je gost otišao, odjednom su svi: koji radio je bio u pitanju, pričao je duže od 2,5 minute, ma to snimaju – nije direktno… Pratili ste?! I onda je krenula priča… Počeli smo da se prisećamo i prepričavamo „naša“ radijska gostovanja i uključenja, da rezimiramo kako je bilo nekada a kako je sada – za naše pojmove – postalo sasvim uobičajena stvar.

Radijska gostovanja i uključenja

Kada sam pre par godina bukvalno svakodnevno i to više meseci krenula sa radijskim gostovanjima i uključenjima, mi smo (kao firma) imali veliki problem. Više uzastopno povezanih kampanja koje su podrazumevale i radijska oglašavanja i promocije – tražile su strategiju – a nismo imali baš naročito velikog iskustva o ovome.

Onda smo napravili neku vrstu terminskog i media plana koji je, evo tek nakon par godina dao takve efekte (u svakom smislu) da me poput mog gosta, kontaktiraju sa neke radio stanice za uključenje ili gostovanje – jer smo napravili odličan odnos sa medijima – i uspeli da dođemo do one tačke kada nas smatraju dobrim izvorom informacija ali i dovoljno kompetentnom, dinamičnom i iskusnom firmom koja sada već sama prepoznaje koji je to model koji animira slušaoce – da slušaju – što ide i u prilog samom radiju jer se i na taj način povećava slušanost i gradi lojalnost.

Kako? Krenli smo prvo sa manjim radio stanicama koje nemaju veliku pokrivenost – i odmah u vatru! I gostovanja i uključenja i snimanja. Dogovorili smo se da svi u firmi pratimo, da zamolimo naše prijatelje, rođake, sve one koje dobro poznajemo (i po sopstvenoj proceni)  da slušaju i da „debelo“ kritikuju. Ako ovaj deo kritika pregurate (kao i sve šale na Vaš račun ) napravili ste veliki posao.

Čudan je osećaj kada recimo, završite sa gostovanjem i još niste izašli iz studija „k’o svet“ i taman Vas je prošla trema i malo ste se opustili  – kad ono, počinje da Vam zvoni telefoni i samo Vam padne samopouzdanje – joj, ovo ništa nije bilo dobro! Konsultujete se sa voditeljem koji kaže da je iz njegovog ugla bilo interesantno i sasvim korektno a Vama se samo ređaju upitnici iznad glave. Sad, da li je bilo dobro ili nije?!!

Čuo sam te na radiju!

Posle toliko brainstormiga, brifinga i sastanaka došli smo do sledećih zaključaka:

 1. stavite se u ulogu slučaoca! Na koji način ćete nešto saopštiti da ih zainteresujete i da Vas slušaju. I ne samo to!
 2. Važan je feedback – kako ćete znati da li ste napravili uspešno gostovanje ili uključenje? Da ste ispunili cilj?
  To je suština: feedback. Slušaoci su Vaša ciljana grupa i moraju u toj vašoj priči prepoznati neku korist (ili IMT – imal mene tu?): nova informacija, edukacija, niža cena, neka društvena pojava i sl. Imajte u vidu da uz pomoć dijaloga sa voditeljem celoj priči dajete dinamičnost i interakciju.
  Ako zainteresujete voditelja on će već pronaći način da Vam postavi dodatna pitanja i da sve prilagodi slušaocima.
 3. Slušanost: koje vreme je u pitanju i koji je koncept emisije? Temu prilagođavate. Zaposleni radio slušaju uglavnom na poslu i u autu, od ranog jutra pa su i radijske emisije prilagođene njima  – tako i Vi, pratite model. Mlađe generacije radio slušaju posle-podne i noću.

Savremene tehnologije su nam omogućile da odmah putem sms-a, telefona ili nekog mesindžera „vidite“ reakcije. Ako se slušaoci uključuju – to je to. Kao profesionalac možete smatrati da ste savladili ovaj medij onog trenutka kada zablokirate sve telefone u radiju. Svi će (kao) gunđati ali zar to nije cilj – tako dobar odziv – i za Vas i za radio stanicu.

Nakon par godina mogu Vam preneti i neka svoja lična iskustva:

Važno je da sami procenite da li će neka tema slušaocima biti interesantna. Nije suština da se pojavite na radiju zarad same reklame, to može dovesti do potpuno suprotnog tj negativnog efekta. Budite potpuno otvoreni na sve kritike i šale – preokrenite ih u svoju korist – da to ispravite u nekom narednom periodu. Onog trenutka kada odete na radio, završite sa emisijom a telefon počne da Vam zvoni, a da pri tome niste nikoga obavestili o toj svojoj aktivnosti – možete smatrati da ste uspešno savladali gostovanja i uključenja kao jedan od marketinških ili PR kanala.

Zapostavljeni medij?

Mnogi će reći: ma kakav radio, to uopšte nije posao ni Marketing ni PR menadžera a kamoli profesionalca jer je njegov posao nešto sasvim drugo. Velika greška. Okolnosti su te ali i Vaš lični pristup i odnos prema svemu što radite da biste se smatrali dovoljno iskusnim ili profesionalnim. Nekako mi je logično da budem upoznata sa svim procesima rada da bih imala realnu sliku i na pravi način shvatila i prednosti i mane ali i potencijalne probleme.

Moram Vam reći i da sam imala prilike (na žalost) da čujem od velikog broja vlasnika radija i voditelja da je strašno koliko su loši PRovci i ljudi iz marketinga  u ovom domenu. Prosto mi bude neprijatno jer su primeri i surovi i sirovi baš zato što su toliko samouvereni. Blagi užas.

Radio kao medij zaista volim i svakodnevno slušam.

Već skoro čitav vek i pored pojave svih novih medija (video killed the radio star) on se održao kao deo naše svakodnevnice. Čak se i ja sećam voditelja-zvezda, kao Zoran Modli, a da ne govorim da još uvek u sebi pevam onu čuvenu radijsku reklamu: Jugodrvo, ugodrvo, godrvo, odrvo, drvo, drvo, vo, o! ili da se radio drama Orsona Velsa iz 1938. “Rat svetova” još uvek izučava na skoro svim Akademijama u svetu.

I da ne zaboravim, ipak, ni jedan medij nije potpuno nova i originalna tvorevina. Novi mediji  prvenstveno podrazumevaju nove kanale komunikacije putem novih tehnologija koje se prepliću.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share

9 Responses to "Radio – zapostavljeni medij?"

 • ddjermanovic says:
 • silic says:
 • reljasimicic says:
 • JKamatovic says:
Leave a Comment