Kriza – marketing (uvek) prvi na udaru

Kriva je isključivo SEKA

Skoro mi je jedan prijatelj postavio pitanje:  Kakva je situacija kod tebe? Da li je počela da se oseća SEKA? Njegovo pitanje je bilo pomalo šaljivo, SEKA – Svetska Ekonomska KrizA, a ja sam (naravno) pomislila na… onu Seku.

Već početkom oktobra su mi počeli postavljati pitanja: Ima li krize kod Vas? Kakva je situacija, kako ide prodaja… Pre pet meseci nekako mi je sve ovo bilo daleko. Imala sam utisak da će do nas stići tek u februaru i početkom marta i na žalost, osećaj me nije prevario…

Sada se već zaista počinjem brinuti. Veliki broj marketing menadžera me je kontaktirao prethodnih meseci (ne samo iz IT industrije) i samo jedno ih je zanimalo: Koliko ti je smanjen budžet za ovu godinu? Šta planirate? Hoće biti otkaza kod Vas?

Kao kompanija imamo politiku da u kriznim situacijama „ne stežemo kajiš“ već naprotiv, da maksimalno (koliko nam uslovi i okolnosti dozvoljavaju) pojačamo sve aktivnosti prema korisnicima. Ne samo kroz marketing: promocije, akcije i slično već da, kompletno svi zaposleni, uložimo dodatni napor i aktiviramo se.

I naravno, marketing je uvek prvi na udaru. Zato što je veliki broj poslodavaca kojima je marketing isto što i reklamiranje?! A reklamiranje smatraju isključivo troškom. Ne samo kao jednom od mera za unapređenje prodaje. Na svu sreću, budžet mi ove godine nije smanjen, mada to nema nekog velikog uticaja jer su recimo, samo cene radijskih sekundi pred kraj 2008. godine povećane 100% (na nekim stanicama čak i više). I nisam se začudila ovakvom poskupljenju jer je bilo i realno (nije bilo cenovnih promena preko 2 godine).

Početkom januara počelo se dešavati ono što i nisam očekivala. A to je, da me zovu sami oglašivači nudeći specijalne cene (popuste) i to baš oni „najveći“ kod kojih sam morala čekati i do 6 meseci da se oglasim jer je sve bilo zauzeto (bilbordi u centru grada, autobusi…).

Razgovarala sa jednom koleginicom iz BG-a (veliki oglašivač) koja mi je rekla:  da je njoj neko pre par meseci rekao, da ONI kao firma neće imati posla i da će ceo dan provoditi pored telefona i juriti klijente – ne bi mu verovala. I još, da su prvo zvali velike firme (šta onda mogu pretpostaviti kada su već sada u fazi da su počeli zvati i nas male?!).  Inače, radi se o devojci koja mi je svaki put, kada sam je u prethodne tri godine kontaktirala, govorila da su njihovi prostori za oglašavanje zauzeti naredna tri meseca!!!

SEKA zvuči šaljivo ali nažalost situacija je postala krajnje ozbiljna. Nadam se da će moje kolege iz struke naići na više razumevanja od strane svojih poslodavaca kada su u pitanju rešenja koja treba da doprinesu povećanju prometa i boljem poslovanju firme. Nadam se da će biti sve manje onih koji će shvatiti da marketing (čitaj po njihovom „reklame“) ne treba da spada u  bespotrebne troškove a da reklamiranje nije isto što i marketing (a možda o ovome napišem i poseban post )…

Pravo da Vam kažem – čisto sumnjam – naročito u ovo vreme krize.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share

8 Responses to "Kriza – marketing (uvek) prvi na udaru"

  • Dejan says:
  • mladiluk says:
  • sanjarenja56 says:
  • gkojadinovic says:
  • Pedya says:
  • silic says:
  • Nenad says:
Leave a Comment