Opet moram u SBB! (odnos prema korisniku)

Već duže vreme razmišljam o ovom postu. Više puta sam ga prepravljala i ne bih volela da ispadne baš „hejterski“ ali… Zaključićete i sami.

Huh, moja ljutnja na SBB je počela avgusta meseca, tj onog trenutka kada sam se preselila. Od podnošenja Zahteva za kablovskim internetom pa do uvođenja istog – prošlo je čitava dva meseca!

Da li možete da verujete? U Novom Sadu, u 21-om veku, kada je mogućnost da odaberete različite načine pristupa internetu sasvim sporedna stvar, tj trebala bi da nam bude nebitna, i da jednostavno samo biramo pakete koji nam odgovaraju naspram potreba i materijalnih mogućnosti. Biti on-line je po defaultu!

Toliko sam bila ljuta na njih da sam bukvalno svaki dan odlazila da proverim šta se dešava?! Momci koji su zaduženi za rad sa korisnicima su bili totalno infantilni u svojim objašnjavanjima sa: Gospođo?, evo upravo zovem šefa da vidim šta je sa Vašim slučajem, do objašnjenja kao u onom vicu o policajcu na autobuskoj stanici: Pa, gde baš sad da ga farbaju?!

Prosto neverovatno. I koliko god da sam se trudila da im pokažem da su njihova objašnjenja vrlo smešna, i da NEĆU ŠEFA, hoću operativca, hoću tehničara – ništa! Momak uporno kucka po Cisco telefonu – ja gledam i ne verujem – i tako danima.

Možete samo pretpostaviti kako su mi TAKVA objašnjenja delovala, obzirom da radim u IT firmi čija je primarna delatnost: računarske mreže, i da sasvim solidno poznajem materiju. Koliko žena poznajete koje se razumeju u strukturno kabliranje, koje su uopšte čule za pojmove kao: optički kablovi kategorije 5, 6 i 7, peč, ruter, rek orman, splajser i slično?!

Onda sam se konsultovala sa kolegama „mrežarima“ koji su došli do istog zaključka kao i ja: čuj, infrastruktura postoji, signal je odličan (postoje aparati koji to i mere) samo treba nekoga da pošalju da to i uključi.

Tehničar je konačno došao i tako dobro „uključio“ Internet da u 24h više nije radio nego što je radio. Eh, hajde Jovo nanovo. Opet u SBB. Opet cimanje. Opet njihova faca: evo je ova, šta sad hoće?!

…I došli su momci koji su popravili. Konačno i SVE. I Sve pohvale za ljubaznost, operativnost, znanje i što su zaista saslušali šta smo imali da kažemo (u tehničkom smislu). U međuvremenu smo videli i da nam slika na TV-u ne valja, pošto stalno ima neku mrežu, roletnu, tarabice… Zamolila sam ih i da ovo srede. I jesu. A „crnjak“ je, što je slika svima u zgradi takva već dve godine ali su svi mislili da to tako teba? Šta reći?

Sve u svemu, situacija je trenutno ovakva: Intenet malo radi, malo ne radi. Često ostajem duže na poslu (iz straha) jer i dalje ne mogu biti sigurna da li ću uspeti od kuće sve da završim jer sam vezana za Internet.

Sad, razmišljam: Ugovor koji sam potpisala apsolutno ništa ne znači jer SBB ne ispunjava svoje obaveze za razliku od mene koja svaki mesec plaća račun. Ako internet imam samo pola meseca u odnosu na onoliko koliko smo „Ugovorili i definisali u paketu“ da li to znači da imam pravo da plaćam samo pola računa?

Kao korisnik ispunjavam redovno svoje obaveze. SBB nije jedini, ali na žalost u mom slučaju jeste, jer ne postoji mogućnost da uvedemo Telekomov ADSL sa kojim smo btw bili i više nego zadovoljni.

Da li je moguće da toliko velika firma nema službu koja će bar malo da se posveti korisnicima? A zar korisnik nije „amin“, zar ruka koja daje nije uvek starija od ruke koje prima? Mi plaćamo uslugu na osnovu njihove vrlo loše infrastrukture? Jer, na kraju krajeva, kako su mi i rekli u jednom od svojih mnogobrojnih objašnjenja: podizvođač je loše uradio infrastrukturu u ovom delu grada. Što kaže jedna moja koleginica kada se jako iznervira: Čuj, Gari, ne interesuje me. Ali uopšte!

Primera je zaista puno (EPS, Telekom…) i ne bih o tome dodatno, to je za neku drugu priču… dok se konačno ne pojavi prava konkurencija i SBB-u i Telekomu bar u ovom domenu.

I zaboravila sam da napišem jednu bitnu stvar – sasvim slučajno je „tamo neki dečko“ koji radi u SBB-u doneo svoj računar na popravku u naš servis, i vrlo mu je bilo hitno, pa me je moj kolega brže-bolje nazvao i pitao: Da li kući imaš Net? NE! Nemam. Kolega je ostao celo posle-podne (van radnog vremena) da sbb-ovcu popravi comp jer je „tolika hića“ da bi mogao da ga lobira da se sve malko „pogura“ oko mog problema.

Sve je ovo loše. Jako loše. I ljuta sam i dalje.

Obećanja koja daju – malo ispunjavaju. Ne rade svoj posao, ne ispunjavaju svoje obaveze.

U prilog ovoj činjenici, jer jeste činjenica, govori i ova moja print screen sličica kako im korisnici spemuju forum zbog lažnih obećanja.

PS: da ne ispadne da samo gunđam, vrlo sam zadovoljna i pohvaljujem zaposlene SBB koji rade sa strankama na naplati računa. Ljubazni, predusetljivi i BRZI!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Opet moram u SBB! (odnos prema korisniku), 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share

17 Responses to "Opet moram u SBB! (odnos prema korisniku)"

 • gkojadinovic says:
 • JKamatovic says:
 • CyberCat says:
 • Talas says:
 • silic says:
 • domacica says:
 • Dejan says:
 • reljasimicic says:
 • Nada says:
 • tekstopisac says:
 • JKamatovic says:
 • Charolija says:
 • goldie says:
 • Jelena says:
 • JKamatovic says:
 • JKamatovic says:
Leave a Comment