Internet zavisna?! Hm…

…“I am socialmediaholic and internet addicted. Even people traying to help us have been affected…“ Ovo je deo  komentara koji sam pronašla na jednom blogu.

OK. Prvi put sam se zapitala da li sam postala zavisna o Internetu kada sam na e-trgovini negde oko pola tri ujutru morala obećati Varagiću da kada budem otišla u hotelsku sobu neću uključiti računar da vidim šta ima na twitteru. Drugi put sam se zapitala na #minitweetupNS-u kada me je najbolja drugarica zvala mob baš u tom trenutku i opalila paljbu kako se tri sedmice nismo videle (i koja me je odmah „provalila“): a za te tvoje sa Interneta imaš vremena“ i treći put kada mi je moj dečko skrenuo pažnju da sam se otuđila jer samo visim na Netu i sedim za računarom.

I da. Priznala sam na jednom radijskom gostovanju, javno, da sam twitter zavisnik.

Neverovatno. Završim radni dan, brzinski pakujem laptop i jurim kući da slučajno nešto ne bih propustila. I uhvatila sam sebe kako sam u offline društvu odsutna, kako mi je dosadno i ne obraćam pažnju na koverzaciju (tj imam ozbiljne rupe u sećanju) jer kriziram . Osećam prvo blagu nervozu u stomaku koja se polako širi ka rukama i ostatku tela UŽAS.

Nervozu koja mi ne da mira i kako mi dođe da počem da trčim, skačem i vičem na sav glas: hocu neeeet!!! Odvratan osećaj. Kada uhvatite sebe da ste na granici kontole i da krizirate. Au…?! Uhvatila sam sebe kako twittujem dok kuvam ručak, kako spavam sa laptopom, kako ljudi iz mog okruženja ne razumeju šta pričam i o čemu pričam i kako sam postala potpuni frik. Potpuno netolerantna i nestrpljiva prema svima.

Onda sam sebe stavila na probu. Prvo sam se na poslu postepeno isključila sa twittera zatim i sa FaceBook-a polako. Prestala sam da pišem blog, nekako su se poklopile i obaveze na poslu i iščekivala sam odmor.

Moj lični eksperiment je bio: na odmoru što duže i više biti offline. Koliko god da je moguće. Priznajem da sam „virkala“, povremeno se uključivala. I izdržala sam. I puno sam istraživala među svojim prijateljima… o svom ponašanju.

Bilo je vrlo teško. Vrlo, vrlo teško. Gledala sam da što manje budem u kući, počela ponovo da se bavim mojim hobijem – amaterskom fotografijom, počela sam ponovo da gledam TV?! Stalno sam tražila društvo, da ne ostanem sama i da mi nešto ili neko zaokupi pažnju. I setila sam se da sam negde pročitala priču o jednom japancu koji iz stana nije izašao 3 godine. Koji je hranu, odeću, obuću, ma sve što mu potrebno naručivao preko interneta, koji je dobio ozbiljne zdravstvene probleme…

Sve vreme se pitam: Zašto? Koji su razlozi? Jasna pre tačno godinu dana u ovo vreme i Jasna danas su dve potpuno i različite ali i ste osobe. Internet me je promenio. Social Media su me promenili. Da li je to zbog odgovornosti koju osećam prema obuci na koju sam išla, zbog „opravdanosti“ iste?

Vreme koje sam provela sedeći za računarom mi je promenio život, način na kolji razmišljanjam, način na koji doživljavam sve oko sebe, pojave i ljude, način na koji dolazim do informacija… ma sve.

Najteže je steći pravi osećaj tj meru u svemu što radite u svim aktivnostima. Neke od loših zdravstvenih posledica koje sam lično doživela je da sam se ugojila neverovatnih 13 kg za nekih 6 meseci, da imam ozbiljne bolove u zglobu desne ruke (od miša) i da opet moram da menjam dioptriju…

Ponovo sam počela da vežbam, što je super, uskoro krećem i na bazen i kurs ronjenja, krećem sa pripremama za konkurs na Akademiji tako da… Mnogo toga se može ispraviti.

A što je najbolje je da beskrajno uživam. Da sam iskreno srećna i ispunjena. Da me ne grize savest ni za jedan minut proveden (i posledicu) na Netu. DA VOLIM TO. Da sam pronašla puno novih i zaboravljenih prijatelja, interesantnih ljudi. Da je (izgleda mi) sve ovo dovelo do toga da pokažem i ono najbolje i najgore sama sebi.

Huh… ovo je baš lično. Samo da ne postane klasičan „dnevnik”.

Ali tema nije za samo jedan post. Nastaviće se… već…

fotke pruzete:

http://www.slashgear.com/summer-camp-for-the-internet-addict-only-in-china-136730/

http://educationaltechnology.ca/couros/1087

http://www.rconnected.com/blaugh.aspx

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share

23 Responses to "Internet zavisna?! Hm…"

 • dijica says:
 • Pedya says:
 • suky says:
 • rene1 says:
 • talas says:
 • Dragana says:
 • mladiluk says:
 • Deda says:
 • JKamatovic says:
 • beliocnjak says:
 • sanjarenja56 says:
 • Josip says:
 • Bebika says:
 • Marko says:
 • dmc says:
 • Nevena Dmitrović says:
 • inana says:
Leave a Comment