Ronjenje – Scuba Diving

Sa ronjenjem sam se prvi put susrela pre par godina u Egiptu. Dok smo u pauzi tzv snorkelinga odmarali, pored nas se ukotvio prazan brod prepun neke ronilačke opreme, boca uglavnom. Bilo mi je interesanto da ih gledam kada su počeli da izranjaju i penju se na brod, skidaju i proveravaju opremu… Snorkeling nam se toliko svideo da smo u dva navrata posle dodatno išli a i ozbiljno počeli da razmišljamo, pričamo kakvo je tek iskustvo da zaista i zaronimo. U Egiptu i na mnogim drugim svetskim destinacijama (uglavnom tropske i subtropske) ronjenje se smatra vrlo ozbiljnom i specifičnom vrstom turizma od čega se vrlo dobro i prihoduje.

Dakle, krenula sam na ronjenje! I sve je potpuno drugačije od mojih očekivanja. Da bih zaista mogla da se bavim ovim atraktivnim sportom, značilo je da moram pohađati ronilački kurs, postati član nekog kluba – što sam i uradila.

Učlanila sam se u klub koji se zove TIMScuba Diving i u okviru je Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu. U NS-u, koliko znam trenutno postoje dva kluba, drugi je Danubius.

Kako sve izgleda iz ugla nekoga ko je potpuni laik a ko ima veliku želju?

Prvo sam krenula na bazen (rekreativno) i odmah u startu se potpuno obeshrabrila kada sam videla koliko svi dobro plivaju. Uhvate tzv „štraftu“ – stanu na ivicu bazena i počinju sa plivanjem po širini a to je na SPENS-u 25 metara, zadaju sebi target tj koliko će isplivati taj dan u metrima zbog održavanja kondicije. Onda su tu istu širinu preronili na dah! Više puta! Kada sam oduševljeno konstatovala kako je to super rekli su mi da ću to morati i ja da radim. Au ?!

Nakon nekih mesec dana „mog brćkanja na bazenu“ kurs je i zvanično i startovao i tu sam saznala mnogo toga. Rekreativno ronjenje nije uopšte jednostavno kao što sam i mislila…

Kurs rekreativnog ronjenja

Huh, toliko informacija? Trenutno sam OWD odnosno Open Water Diver što znači da nakon završenog i položenog kursa mogu roniti bilo gde u svetu do dubine od 18 metara uz stečen PSS sertifikat. Na sajtu kluba možete se informisati o svim kursevima (ima ih više).

Posle prvog teorijskog časa, priznajem, bila sam potpuno indisponirana: toliko stručnih novih izraza, fizika, hemija, oprema, način na koji funcioniše, kako se podešava, upotrebljava… A i jedina sam žena! Ostali momci koji pohađaju kurs su skroz super (hvala za čokoladno iznenađenje ).

Teorijski deo kursa je inače sasvim ok organizovan: vrlo profi urađene ppt prezentacije uz dodatna objašnjenja instruktora, koji me je oduševio jer nam je preneo veliki deo svog iskustva, onog praktičnog, vrlo jednostavnim i razumljivim jezikom. Sve pohvale od mene. Sjajan predavač.

Posle 6 teorijskih časova koji su trajali oko sat ipo – dva, polaže se test koji ima 80 pitanja. I dobila sam knjigu, ustvari knjižurinu od skoro 300 strana koju moram da naučim. I sada mi je sasvim jasno i zašto.

Misija kluba je bezbedno ronjenje i razumljivo je da instruktor, bez obzira što kurs plaćate, želi da bude siguran da nakon dobijene dozvole i položenog kursa bilo gde u svetu vodite računa o sopstvenoj bezbednosti.

Dakle, nije priča: kurs sam platio i podrazumeva se da ću dobiti i dozvolu, položiti ga. Vrlo profi. Tek kada zakoračite u materiju, počinjete da dobijate pravu sliku. Lekarsko uverenje sportskog lekara je obavezno (još nisam stigla izvaditi, DZ Liman 3, NS).

Ako položim teorijski deo – krećem sa praktičnim na bazenu. Videću već… Znam samo da imam veliku želju i da ne mogu da dočekam.

Šta je još dobro u celoj priči? Što opremu, koja nije baš jeftina, možete iznajmljivati za početak na destinacijama gde ćete ići da ronite. Važno je da imate svoju ronilačku masku i peraje. To je po defaultu.

Klub kao klub je odličan. Organizuje seminare i sarađuje i sa drugim klubovima a koliko sam uspela da saznam posebnu saradnju ima sa Hrvatskom. Ekipa na bazenu je sjajna. Intenzivno se družim sa njima od početka ove godine, vrlo su opušteni i super mi je što nakon bazena idemo na kafu i druženje. PS: ima dosta i geek-ova.

Goranu hvala što mi je dozvolio da objavim njegove fotografije sa ronjenja iz Sharm el Sheikh-a.

Autor fotografija je Goran Dimitrić instruktor u ronilačkom klubu TIMScuba Diving u Novom Sadu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ronjenje – Scuba Diving, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Share

10 Responses to "Ronjenje – Scuba Diving"

  • Sanja says:
  • Djoka says:
  • Eniac says:
  • Nada says:
  • JKamatovic says:
  • CyberCat says:
  • Borislava says:
  • Marija says:
Leave a Comment