Zašto blog?

Konačno. Na svom domenu. Toliko sam TO želela. Ovo moje internet putešestvije je krenulo tako skromno od jednog običnog te(k)sta, bukvalno probe, a čini mi se da nakon kompletnog iskustva za ovih par godina, kao da sam, ne na putu, već autobanu. I shvatila sam, da uopšte nije važno ŠTA želimo već ZAŠTO i KAKO nešto želimo. Jedno je poznavati (videti) put a sasvim drugo koračati po njemu.

Znate kako to ide, neko vam može pokazati vrata ali da li ćete zakucati i ući…?

Zašto lični blog? Oktobra meseca 2008. sam krenula sa testnom fazom pisanja bloga Marketing u praksi „da osetim blogovanje“ kao deo obuke koju sam pohađala iz Internet poslovanja. Bili su to prvi koraci od registracije na besplatnom blog servisu (blog.rs), adminovanja, pisanja… Sasvim i potpuno neočekivano posetioci su dolazili, ostavljali komentare, blog je beležio sve veću i veću posećenost?! Pričalo se o njemu. Dobijala sam pozive da održim predavanja, case study-je…

Ali uopšte nisam mogla da se snađem! Nije mi bilo jasno čemu sve to? O-kej lični web dnevnik, ali zašto bi to uopšte bilo ko čitao?

Shvatila sam, osetila šta je blog zajednica, koliko mi znači, koliko sam naučila od drugih blogera, koliko je važno da vas podrže, posavetuju, kritikuju jer na taj način razmenjujemo mišljenja, postajemo bolji i činimo ovaj svet boljim. Nisu se otvorila samo jedna, već mnoga vrata.


Internet, web, online, mreže, blogovi su nam omogućili da se čuje naš glas. Da se čujemo i vidimo. U odnosu na sve druge medijume gde smo bili samo slušaoci/gledaoci/čitaoci ovde možemo vrlo jednostavno da komuniciramo, da kritikujemo, da pokažemo, prikažemo… našu ideju, stav, razmišljanje, iskustvo.

Konverzacija, iskustvo i deljenje naših saznanja su ključni jer živimo u eksponencijalnom vremenu gde se tehnologija prilagođava čoveku i njegovim potrebama. Kao pojedincu. Ali i globalno. Jer, svako od nas je jedinstveno i neponovljivo biće.

Ovaj trenutak, svaki minut i sekunda koju proživimo dešava se samo sada, samo nama i ovde. Nema ponavljanja. A emocije tj ono što osećamo dok tako spontano koristimo sve što nam život omogućava je naš žig, pečat, ono što smo 100% mi! Ne doživljavamo svi sve isto.

Blogovanjem sam dobila prijatelje, mnogo novih poznanstava koja su se uglavnom sa bloga i twittera prenela i u stvarni život. Internet mi nije još jedna marketinška alatka već moja kuća, dom. To je mesto gde sam „svoj na svome“.

Pišem ovaj blog da bih prvenstveno prenela svoja iskustva u poslu i iz tog razloga je i njegov naziv takav: Marketing u praksi. Posle mnogobrojnih predavanja i obuka koje sam održala prethodnih godina smatram da je važno prenositi iskustva, jer ne mogu da pišem zapravo tvrdim nešto što mi se nije dogodilo ili što nisam iskusila. Od onih najjednostavnijih aktivnosti pa do onih kompleksnih.

Biće ovo samo jedan post (čini mi se) od serije „o blogu“. Trenutno razmišljam o puno toga, zapravo o blogerima, blogovima, blogosferi… i koliko su uticali da se profesionalno usavršim a kao čovek napredujem i budem samokritična.

Draganu, Dragani, Sanji, Maji – posebna zahvalnost na energiji, inspiraciji, podršci.

Jasna

PS: kombinacija fotografija u hederu bloga je privremena, kao podrška Maji i Slobodanu Vasić, čiji sam bila „model“. Divno što su omogućili da iskusim i šta znači biti foto model – nije ni malo jednostavan proces.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Zašto blog?, 10.0 out of 10 based on 7 ratings
Share

16 Responses to "Zašto blog?"

  • Pedya says:
  • Slavko Ilić says:
  • Ivancosic says:
  • dmc says:
  • zubarica says:
  • CyberCat says:
Leave a Comment