VPN – čemu služi, kako koristiti?

U poslednje vreme često mi se dešavalo da dobijam upite oko VPN-a jer sam ne retko objavljivala statuse na Fejsbuku ili tvitove vezane za moje korišćenje istog (oduševljenje, jednostavnost).

Ovo neće biti tekst sa stučnim izrazima. Ono što ima važnost je prvo pojasniti:

1. čemu služi VPN?
2. da li vam uopšte treba?
3. kako se koristi?
4. koliko košta i kako podesiti da radi?

Osobe  koje se profesionalno bave informacionim tehnologijama, računarskim mrežama i sl. imaju običaj da koriste dosta stručnih izraza koji su običnim ljudima (uglavnom) nerazumljivi. Inženjeri, tehničari se uglavnom bave time kako nešto radi tj funkcioniše i sa tog aspekta ovo je vrlo razumljivo jer ti stučni izrazi ponekada objedinjavaju više nekih aktivnosti, podešavanja, načina na koji nešto radi itd.

Šta je VPN?

VPN – Virtual Private Network je najprostije rečeno: Vaša virtuelna privatna mreža. To znači da koristite internet kao infrastrukturu u kojoj se napravi poseban, jako dobro zaštićen tunel kroz koji se vrši prenos podataka a kojem samo vi možete imati pristup.

Čemu služi? (i neka lična iskustva)

Dosta davno počela sam da radim od kuće odnosno imam tzv home office. Pošto se podaci koje koristim, kompletna elektronska pošta, fajlovi, pristup biznis aplikaciji i softverima… nalaze na našim serverima, postavilo se logično pitanje KAKO do svih tih podataka doći kada fizički nisam priključena na lokalnu mrežu ili nisam za računarom u firmi? Nebrojeno puta mi se dešavalo da odem na teren, sastanak i da imam potrebu da uzmem neki fajl, ugovor. Znam, znam, lako je meni, imam kolege pa su mi sve to lepo podesile. Međutim… (Q7GMM6MG4CWY)

A šta je sa telefoniranjima? Klijent pozove centralu, javi se sekretarica i šta? Ostavi mu br. mog  kućnog telefona? Da, da svi imamo mobilne! A kako sa kolegama i pozivanjem lokala unutar firme? Pa potpuno isto tako! Uz pomoć IP telefonije (VoIP, napišem post i na tu temu) potpuno identično komuniciram, telefoniram, prebacuju mi najnormalnije moj telefonski lokal bez obzira gde se fizički nalazim! Zar to nije sjajno! A cena telefoniranja, kao i troškovi, vreme… su nešto o čemu stalno treba da vodimo računa.

VPN prvenstveno služi onima koji se puno kreću ili često rade i od kuće a imaju potrebe da podatke preuzimaju sa nekog „glavnog“ računara koji nije na toj lokaciji. Najbitnije je da pri konekciji na svoj VPN ukucate svoje korisničko ime i pasvord, da se ulogujete, pristupite svojoj bazi i preuzmete sadržaj.

Sa druge strane, to znači da taj glavni računar mora biti uključen, odnosno onda kada niste kući ili u firmi. Na primer imate desktop računar, laptop ili netbook (to su oni mali do 10-12 inča) i živite u Boru. Ostavite uključen računar, odete za Beograd da održite sastanak, zatreba vam Ugovor koji ste zaboravili – jednostavno se prikačite na VPN i – stvar rešena!

VPN

VPN

Na slici gore možete videti screen shot mog desktopa. Kada sam na terenu ili kući, pristupim internetu, jednostavno kliknem na ikonu “vpn” i preuzmem podatke iz firme koji su mi potrebni. Pored toga, imam mogućnost i telefoniranja, preusmeravanja poziva, lokala, pregled propuštenih poziva, poruke itd…

VPN je podesniji možda pravnim licima ali isto tako pravno lice može činiti i jedna osoba ali i klasična tzv fizička lica. Imate malu firmu, više zaposlenih, idete po terenima, u office-u imate računare ali komercijala bi trebala nesmetano da radi. Zašto bi ste ponovo sedali u auto, trknuli nazad do firme da uzmete ono što ste zaboravili kada to sve možete preko interneta? Važno je napomenuti da uz sebe isto tako je poželjno da imate bilo koji prenosni komp.

Šta je potrebno sve od opreme?

Kao što ste mogli i sami shvatiti, prvo što je potrebno je da imate pristup internetu. Potreban vam je neki računar odnosno mesto gde držite podatke i odakle ćete ih preuzimati, ruter (server), podešavanja. Kada kažem ruter/server mislim u ovom slučaju baš na ruter.

Server uopšte ne mora da bude klasičan desktop računar/kompjuter. Server je zapravo računar specijalne namene (vrši računske operacije) koji uslužuje druge računare/klijente, ili uređaje – to je način funkcionisanja a ne ime kompjutera. Tako da u ovom slučaju se može podesiti da ruter „glumi“ (preuzima ulogu) servera. Što se rutera tiče važno je da ima više portova (da se više računara može priključiti na njega) kao i da podržava VPN (to piše na svakoj kutiji a i pitate prodavca tamo gde kupujete, svi imaju i duže garancije).

Kako funkcioniše?

Jednostavno: kada kupite svu potrebnu opremu (možda je već imate a ni ne znate) kontaktirate neku firmu u koju imate poverenja, nekog IT-jevca koji se razume u računarske mreže i njihova softverska rešenja – da podesi.

Podešavanje se može vršiti i daljinski! Npr: živite u Zagrebu, neko iz Novog Sada može SVE PODESITI ali je važno da mu omogućite pristup svom glavnom računaru (onom sa kojeg planirate da skidate podatke). Daljinski pristup računaru se vrši preko takozvanog „remote controla“ ili još bolje GUI.

Koliko košta?

Zapravo manje nego što mislite. Zavisi i šta imate od opreme a šta dodatno treba da dokupite? Ruter (može i wireless) ovakve vrste koji ima više portova ili priključaka za više kompjutera (bilo kojih: desktop, laptop, netbook) se kreće oko 120 EUR. Najbolji proizvođači su Cisco, Linksys (takođe je Cisco tehnologija) i TP-Link. Podešavanje VPN se kreće od 50 EUR, možda malo više…

Resume:

Suština je da pre nego što bilo šta kupimo prvo dobro sagledamo da li nam to uopšte treba?! Čemu služi, koje su mu sve mogućnosti, da li se isplati, šta dobijam? VPN se može podesiti bez obzira na broj korisnika. Više korisnika – veće ulaganje, skuplja oprema. Ovde sam predstavila samo jedan primer  jer su me obično baš fizička lica tj prijatelji, poznanaci pitali. Ono što znam iz ličnog iskustva je da VPN kao i VoIP koristim već par godina, da sam potpuno rasterećena, da radim brže, bolje, efikasnije. No limits :)

…i nadam se da ovaj post nije bio puno u R2D2 stilu. Sve u svemu za nekih 200 EUR možete rešiti sebi bitan problem a sa druge strane imate na raspolaganju potpuno besplatnu infrastrukturu tj internet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (47 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 9 votes)
VPN - čemu služi, kako koristiti?, 7.8 out of 10 based on 47 ratings
Share

6 Responses to "VPN – čemu služi, kako koristiti?"

  • Alen says:
  • baltazar says:
  • Nemanja says:
  • Nenad says:
  • unner4ever says:
Leave a Comment