Toshiba Srbija blog: garancija bez obzira na sve

…ili kako malo drugačije ispromovisati još jedan servis za plasiranje vesti u formi – zvaničnog korporativnog bloga

Svojevremeno, početkom ove godine timeline na Twitteru i Facebooku mi je bio preplavljen informacijama kako je Toshiba Srbija pokrenula novi korporativni blog sa temom: Garancija bez obzira na sve.

Garancija bez obzira - Toshiba Srbija

Toshiba-Srbija-blog

Priznajem da mi se „blog“ nije dopao na prvi pogled s obzirom na vrlo napadnu promotivnu kampanju koju su imali na domaćem webu, sterilnu atmosferu, postovi su mi delovali kao klasična saopštenja za javnost. Prvo što sam pomislila je bilo: čemu tolika fama, kada ovo nije blog?!

Toshiba je pozvala i uticajnije blogere iz zemlje da iz svog ugla podrže ovu akciju koja je prvenstveno namenjena korisnicima kao tehnička podrška za unapređenje ovakovog, jedinstvenog servisa: garancija bez obzira na sve – što se može pročitati i na blogovima Eniaca (obavezno pročitajte njegov post), Svakodnevnica, Miloš Petrovića, Jovana Milićevića i drugih.

Uskoro će biti godinu dana od pokretanja ovog bloga a na kojem su komentari zaključani! Rekla bih da je ovo samo još jedna pokušaj da se bude drugačiji a – na kraju vidi se da je samo još jedan pomoćni servis za objavljivanje korporativnih i promotivnih poruka Toshibe Srbije.

Koliko sam uspela da vidim, s početka blogovanja bilo je komentara i odgovora – desetak u prvih par postova.

Zaista me je zanimalo na koji način uopšte MOGU OSTAVITI KOMENTAR ili POSTAVITI PITANJE jer TO kao mogućnost ne postoji. Ukoliko je potrebno da se ipak registrujem, ali na zvaničnom Toshiba sajtu – ne vidim svrhu otvaranja bloga osim za objavljivanje klasičnih PR tekstova što mogu (ako znaju kako) bilo gde na netu uz dovoljan budžet? Sa druge strane na ovom blogu u segmentu „kontakti“ navedena je osoba iz McCann Erickson-a?! Poslala sam im upit: zašto ne mogu ostaviti komentar i kome da se obratim: Konstantin Milutinović, konstantin.milutinovic [at] mccannpr.co.rs – nema odgovora od četvrtka.

1.    Zašto je Toshiba (ili McCann?) uopšte pozvala blogere da pišu na ovu temu? (i zašto su blogeri pristali?)

2.    Zašto se ovaj servis naziva blogom i zašto je kao takav promovisan s obzirom na to da se već skoro godinu dana sa njime (očigledno) niko ne „bavi“ osim objavljivanja kratkih vesti.

3.    Da li je moguće da najjača PR kompanija u Srbiji koja ima i zvanično najbolji sektor za e-PR na ovako nehajan način šalje poruku Toshibinim korisnicima da baš i ne žele da se bave sa njima? A objavljeno je i saopštenje gde se navodi o kakvoj se saradnji radi u realizaciji sprovođenja globalne kampanje.

4.    Iza blogova stoje blogeri, punim imenom i prezimenom, nikovima… kritikuju, pišu sa ciljem da razmene mišljenja i stavove. Zapravo, posetioci nekog bloga na osnovu sadržaja, participacije, duha mesta mogu zaključiti/osetiti ko su autor(i). Korisnici žele da komuniciraju! Ko stoji iza ovog bloga? Toshiba ili McCann PR Beograd?

5.    Korisnici mi vas čujemo i vidimo, mi želimo da znamo šta mislite o našim proizvodima, uslugama, našom podrškom!  Iz tog razloga smo i blog kreirali! Ali na koji način – komentari su vam zaključani?!


Ovo pomalo deluje da neko nije dobro uradio domaći zadatak. Zapravo jeste ali je promašio temu. Šta su planirali sa ovim blogom da postignu bez obzira na vremenski okvir kampanje i akcije Garancija bez obzira? Možda je početna ideja bila da Toshibu izdvoje iz konkurencije, da budu drugačiji? Zar još uvek nismo naučili iz primera DELL-a ili npr Cisco Systems o ponašanju kompanija na internetu prema korisnicima? Ista situacija kao i sa blogom Veselina Jevrosimovića na ComTrade korporativnom sajtu (kolumna iz blica).

Dell plaća 5.000 ljudi da prate šta se o njima priča na netu! a jedna Toshiba i to u saradnji sa PR agencijom i njenim e-sektorom nije u stanju da se iskreno, planski, temeljito, ODGOVORNO pozabavi korisnicima bez obriza što je srpsko tržite u prodaji ovakve opreme vrlo malo. I što je fakat kampanja prošla…

Za uspešno kreiranje, pisanje, održavanje kompanijskog bloga  prvenstveno je potreban strateški i sistemski pristup.

Kompanijski blog najbolje rezultate daje baš u oblasti PR-a a da ne govorim kakav bi TO POTEZ BIO ZA TOSHIBU u Srbiji (pa i u regionu) da je cela ova priča sa blogom urađena po pravilima i principima blogovanja. Biti bloger, okupiti oko sebe zajednicu je stanje duha, mindset-a uz obaveznu podršku menadžmenta i prepoznavanje želja i očekivanja korisnika, onih koji su već nešto kupili – ili potencijalnih kupaca. To nije još jedna alatka kojom ćemo plasirati ono što je nama važno. Nisam uspela da pronađem da je on zaista i kreiran kao vrsta tehničke podrške, niti da je ostavljen i jedan jedini komentar od strane Toshibe na nekom drugom blogu.

Na zvaničnom sajtu toshiba.rs participacija sa korisnicima je za svaku pohvalu pa sam komentar na ovu temu i tamo postavila. Videćemo da li će odgovor i uslediti…

Smatram da ne treba da se igramo s’ vatrom. Koliko god da je srpsko tržište malo ipak ima i onih koji su na internetu a koji prate, kupuju online, savetuju se, preporučuju, komentarišu… A to je oko 40% stanovništa Srbije po Republičkom zavodu za statistiku Srbije. Da li ove brojke treba zanemariti?

Kreiranje zvaničnog korporativnog bloga i pisanje sadržaja nije ad hoc posao. Što bi rekli: tresla se gora (sa početka ove priče o promotivnoj kampanji) – rodio se miš – jer blog ne zadovoljava čak ni klasičnu formu bloga.

Na kraju krajeva, možda je cela ova priča zapravo samo ideja par entuzijasta da se pokrene srpski internet i da predstavništva velikih svetskih kompanija u Srbiji zaista krenu da vode računa i o ovako malim tržištima kao što smo mi.

Sve u svemu, trenutno stanje domaćeg IT sektora i njihove svesti o primeni i mogućnostima interneta je na jadnom nivou. Na žalost… A za par godina (biću otimista i reći možda i pre) na kompletno poslovanje će se najviše održavati upravo ovakve aktivnosti.

…i odlomak iz PC Press-a:
“Jedinstveni garancijski paket koji je sada dostupan i u Srbiji u fokusu je prve regionalnu kampanje kompanije Toshiba okrenute pre svega blogerima kao napredni(ji)m korisnicima  računara. Toshiba je pokrenula novi korporativni blog www.garancijabezobzira.rs u bliskoj budućnosti očekuje se da web zazuji od niz kratkih onlajn filmova, blogerskih zapisa, i nagradno-promotivnih igara. Nova regionalna kampanja traje do 11. aprila 2010. i obuhvata: Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Grčku, Izrael, Maltu, Rumuniju, Srbiju i Sloveniju. Kampanju na regionalnom nivou vodi McCann Worldgroup.“…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Toshiba Srbija blog: garancija bez obzira na sve, 7.9 out of 10 based on 13 ratings
Share

Tags: , , , ,

27 Responses to "Toshiba Srbija blog: garancija bez obzira na sve"

  • Sanja Rastovac says:
  • Nebojša says:
  • Konstantin Milutinović says:
  • Nikola Komadinic says:
  • Deda says:
Leave a Comment