Bilo je potrebno da preraste u Konferenciju – BlogOpen 2011

Osobe koje prate (uglavnom žive od…) šta se dešava na Internetu u regionu manje-više posećuju iste Konferencije odnosno događaje (dakle, svi se „mi“ uglavnom znamo). Konferencija Blog Open – Master Class 2011 smatram u potpunosti pravim pravcatim eventom! Baš iz ovih razloga sva naredna dešavanja koja za tematiku imaju poslovanje na Internetu trebale bi, ukoliko je moguće i u zavisnosti od samog koncepta, da (bar pokušaju) isprate BlogOpen. Zapravo želim reći da su Tatjana Vehovec i Marko Herman možda zadali domaći zadatak svima koji u narednom periodu organizuju različita dešavanja.

Nebojša Radović je početkom godine napisao interesantan post na svom blogu: „Zašto idem na neka dešavanja, a na neka ipak ne“ sa aspekta ličnih i poslovnih razloga posećivanja dešavanja i Konferencija koje možemo posetiti u regionu. Ono što je meni privuklo pažnju nisu dve glavne tačke ovog posta, koje je on istakao, već treća:

„Treće ne postoji. Konferencije na kojima ću se videti sa ljudima koje mogu da vidim i na bilo kom tvitapu, nisam siguran koliko ću biti u prilici da posećujem. Postoje izuzeci, kada Vas organizatori pozovu ili budete recimo angažovani na neki način u organizaciji ali pravila su relativno jasna. I to nema veze sa tim da li je konferencija plaćena ili ne, ako postoji dovoljan benefit sa strane dešavanja najmanji problem je izdvojiti određeni novac za isto.“

Ljudi iz različitih razloga odvajaju novac, vreme i odlaze na Konferencije, neko zbog odmora, druženja, neko zbog predavanja, mogućnosti da spoji sa svojim poslovanjem i sl.

Autor fotografije: Saša Grbić

Autor fotografije: Saša Grbić

Pre par godina sam prvi put imala prilike da čujem od onih koji dolaze na ovakva dešavanja zbog predavanja (a jedna sam od tih) da uglavnom nisu zadovoljni kvalitetom ni samih predavanja, ni predavačima niti načinom na koje su ih prezentovali. Dobar predavač i pored sasvim obične teme koju obrađuje zaista može da napravi „nešto mnogo dobro“ što će nas zaintrigirati kao slušaoce a sa druge strane često sam imala priliku da fokus nas slušalaca bude na čistoj, čistoj njegovoj harizmi – i to je, to.

Osobe koje su uključene u organizaciju nekih događaja a imaju zadatak da odaberu ko će biti predavači mogu da urade na više načina: pozivnog karaktera predavačima pa od broja koji se odazovu da se napravi program – ili da pošalju javni poziv i odaberu predavanja na osnovu pristiglih, kombinovano…

Razlozi zbog kojih drugi idu na Konferencije su njihovi, moji su prvenstveno na kvalitetu predavanja i koja su to nova znanja i iskustva koja mogu da steknem i primenim. Na odluku da li ću posetiti neku Konferenciju oslanjam se na sopstvena prethodna iskustva ili preporuke (od drugih predavača ili posetilaca).

Autorka fotografije: Dragana Đermanović

Autorka fotografije: Dragana Đermanović

Prošlogodišnji BlogOpen… Pomislila sam kako ću dobro razmisliti da li ću ići naredne godine (tj ove, 2011) a sa druge strane upravo sam razmišljala o tome: sa kakvim (ne?)kvalitetnim predavanjima su organizotari BlogOpen 2010 imali prilike da se suretnu? Bilo je zaista sjajnih uz druženje blogera i posetilaca, prisustnosti medija u velikom broju… Deluje mi da se organizacijom ovogodišnjeg BlogOpena pristupilo već u oktobru 2010 – da, godinu dana ranije tj odmah.

Stvoriti takve uslove blogerima za jednu ovakvu Konferenciju i podići sve na mnogo viši nivo u odnosu na prethodne godine – apsolutno poštujem, podržavam.

Blog zajednica je jaka koliko su jaki svi aspekti njenog delovanja (ne samo pisanje, čitanje bloga i networking) – lanac je jak koliko njegova najslabija karika. Blogeri, odnosno svi mi koji učestujemo u blogosferi – shvatiće nas ozbiljno, onoliko koliko mi ozbiljno doživljamo jedne druge i budemo intenzivno radili na tome! Poput svih onih primera o kojima pričamo i pišemo a uvek su “tamo negde”. Tek tada ćemo možda uspeti da utičemo na različite pojave u društvu i razvoj regionalnog Interneta i weba kao tržišta.

Vreme “netvorkinga” (za koji ne smatram nikako da je loš) kao druženja: prevazišli smo. Bilo je potrebno da prerastemo u Konferenciju i došlo je u pravom trenutku.

Poziv, prvenstveno onima koje blog interesuje da sledeće godine pokušaju da prisustvuju ovom dešavanju. Kao jedan od predavača BlogOpen Short Programa zahvaljujem na prilici i podršci koju sam imala.

 

PS: iz nekog razloga nisam uspela postaviti sve linkove u postu, sledi update čim se tehnički problemi reše

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Bilo je potrebno da preraste u Konferenciju - BlogOpen 2011, 5.6 out of 10 based on 8 ratings
Share

Tags: , , ,

1 Response to "Bilo je potrebno da preraste u Konferenciju – BlogOpen 2011"

Leave a Comment