Vodič u 10 koraka: Kako proceniti kvalitet nekog web sajta? #basic

Radeći u marketingu, godinama unazad dobijala sam različite, uglavnom tipske ponude za oglašavanje na nekom web sajtu. Iskreno, do pre par godina, osim eventualno poznavanja poslovanja kompanije čiji je to web site, preporukom ili kvalitetom ponude koja mi se prezentovala, nisam imala metode niti poznavala alate na osnovu kojih mogu dobiti bar delimično tačnu sliku o realnoj vrednosti sajta odnosno ponude.

Dizajneri gledaju sa aspekta dizajna, programeri i koderi gledaju tehničke detalje, posetilac na osnovu slike ili osećaja (utiska) koje dobija na osnovu korišćenja. Raspored elemenata koji čine neki sajt na osnovu njihove važnosti kao i kvaliteta sadržaja (čitljivo ili ne, interesantno, zanimljivo) dovodi se u pitanje kome je šta zapravo važno? To što je neki element važan kompaniji ili pojedincu koji je autor tog sajta – uopšte ne mora da znači da i posetioci to doživljavaju na isti način.

Sa druge strane, kreirajući kvalitetne sadržaje na nekom sajtu može biti najbolji način skretanja pažnje sa aspekta prepoznavanja očekivanja i želje posetilaca – dajte im razlog da tu i ostanu, izazovite želju u njima da istražuju vaš sajt.

Zašto je ovo važno?

Prvi korak je koliko je zaista kvalitetna ponuda o oglašavanju koju ste dobili? Da li je ona dovoljno razumljivo koncipirana, da li su u ponudi predstavljeni „dokazi“ tvrdnje zbog čega bi ste baš tu trebali da se oglašavate. Da li su predstavljeni načini na osnovu kojih možete ispratiti efekte i sl?

Procena kvaliteta nekog sajta

Bez obzira da li planirate saradnju sa nekim sajtom (zakup oglasnih prostora, distribucija različitih tekstuelnih, video, foto… sadržaja) bilo bi dobro da za početak imate neke osnovne informacije na osnovu kojih možete uraditi procenu.

Popularizacija interneta kao medijuma naročito kroz društvene mreže nije umnogome uticala na znanja osoba u kompanijama koje su zadužene za marketing ili PR sa aspekta mogućnosti  procene nekog web sajta: kako da znam da to što je opisano u ponudi je i realno tj. da li je taj sajt dobar ili nije tako da ovde vredi da se oglašavamo?

Poslednjih godina najveći broj upita od kolega iz struke sam dobijala baš na ovu temu. Vremenom znanje o procenjivanju nekog sajta će se povećavati na osnovu iskustva.

Kako ocenjujemo da li je neki sajt kvalitetan ili ne?

1. Ko stoji iza ovog sajta?

Pogledajte na koji način je kreirana strana „Kontakt“ na sajtu: da li stoje sve potrebne info: sedište, telefoni, mapa lokacije, e-mail, ime i prezime osobe za kontakt i sl. Pozovite telefonom, pojasnite razloge zbog kojih zovete, pokušajte da stupite u lični kontakt sa ciljem što konkretnijeg pojašnjenja ponude koju ste dobili.

Ukoliko ne postoje ovakve info možemo steći utisak da se nešto krije, da nije dovoljno ozbiljno. Iza svakog sajta stoje neki ljudi bez obzira da li se poslovanje realizuje i offline (u realnom životu). Primer: web shop-ovi gde uopšte firma ne mora da ima i fizički prodavnicu već se samo bavi trgovinom na internetu i obrnuto, takođe može biti posrednik u prodaji ili se baviti uslugama i sl.

Limundo.rs - Aukcijski sajt, posrednik u trgovini

Limundo.rs - Aukcijski sajt, posrednik u trgovini


2. Izgled sajta, jednostavnost korišćenja, kvalitet sadržaja

Da li je lepo dizajniran, koliko često se sadržaji na tom sajtu objavljuju (vrsta i obim). Klikćite! Na sve strane i sami ćete uvideti koliko stranice sajta koje otvarate vam zadržavaju pažnju, kako je sajt kategorisan, raspoređen, koju tematiku obrađuje, da li postoji strana na kojoj se nalaze „ neki živi ljudi“ odnosno fotografije zaposlenih sa kontaktima i kratkim biografijama (ili pojedinac) i sl.

3. Google Analitycs (GA)

Svi ozbiljni sajtovi i kompanije u Srbiji efekte svog ukupnog poslovanja prate i prezentuju korišćenjem ove Guglove besplatne alatke. Ukoliko vam nisu dostavili u sklopu ponude zatražite pdf ili jpg analitike posećenosti sajta prethodnih (minimum!) 6 meseci. Najbolje što možete da uradite je da tražite pristup (bez problema) na par sati nalogu (autori sajta ga jednostavno kreiraju)  ili uvid u podatke uz prisustvo osobe koja je zadužena za ovaj segment.

U većini slučajeva na ovakav upit „dići će im se kosa na glavi“ ali moje lično iskustvo je da sve ozbiljne firme i oglašivači na ovakav upit ne prave problem (već razmenite iskustva i znanja). Uglavnom, većina web sajtova i kompanija ove podatke ne objavjuje javno (a web sajtovi koji imaju veliku posećenost već pronađu način da ta informacija dođe do vas, zar ne? Verovatno već imate na umu koji su to?) ali u cilju postizanja dobre saradnje i prepozunavajući očekivanja budućeg klijenta ovaj problem se rešava vrlo jednostavno. Bez obzira o kome da se radi – potražite ove podatke na uvid!

Google Analytics Preview

Google Analytics Preview


4. Posećenost sajta

Na osnovu podataka iz GA o posećenosti (za  početak procene sasvim dovoljno) dobićete brojku koja vam ništa ne mora značiti sa aspekta da li TO znači da je sajt posećen ili nije. Najposećeniji sajtovi u Srbiji imaju od 100.000 poseta dnevno pa na više (uglavnom medijski portali: naslovi.net, RTS,  Blic, B92…). Na mesečnom nivou brojka je uglavnom od 20.000 poseta. U zavisnosti od vrste samog sajta za početak možete imati bar neku sliku.

5. Google-ajte

Pokušajte da ukucate različite ključne reči koje opisuju delatnost te kompanije odnosno web sajta ili njeno ime i pogledajte koji broj rezultata se pojavljuje, u kom kontekstu, na kojoj poziciji ili strani i sl. Koji su to rezultati o tom sajtu (kompaniji) koje nam Google nudi na osnovu parametara relevantnosti istog? Imajte u vidu da rezlutati u Google-u uopšte ne moraju da znače da su najmerodavniji zato je vrlo važno da pokušate da ukucate različite kombinacije ključnih reči, pogledajte više strana rezultata – ne samo prvu, ili prve tri.


6. Social Web aktivnosti kompanije

Proverite na sajtu da li postoje social web buttons, kliknite i pogledajte na koji način taj sajt komunicira i da li je konverzacija na internetu kvalitetna tj da li ima dijaloga i u kom kontekstu. Ukoliko ih ne vidite u Google ukucajte ime kompanije ili pojedinca na Facebooku ili Twitteru, primer: „Economy.rs on Twitter“.

economy.rs on Twitter

economy.rs on Twitter

Obavezno proverite da li postoji RSS Feed i da li ga jednostavno možete ubaciti u svoj čitač (npr NetVibes). Ukoliko još uvek ne koristite RSS čitač poput Guglovog ili NetVibes trebali bi što hitnije ili već provodite dovoljno vremena na twitteru te sve potrebne info dobijate na ovaj način. RSS Feed bez obzira na pojavu društvenih mreža i načina na koji smo mi korisnici „evoluirali“ koristeći ih je vrlo važan segment jednog sajta odnosno prisustva kompanije na internetu iz više razloga.

7. Social Web aktivnosti zaposlenih/pojedinca koji stoje iza sajta
Pored social aktivnosti (ponekada) pokušajte da osobe koje su istaknute na sajtu pogledate i na mrežama i da li vam se dopadaju rezultati na koje ste naišli?


8. Alatke za procenu kvaliteta tehničkog aspekta sajta

Internet nam je omogućio korišćenje različitih besplatnih alatki za evaluaciju i procenu (estimaciju) kvaliteta nekog sajta. Kombinujući ih i ukrštajući ih možemo zapravo „optimizovati“ naše znanje koje dobijamo većim angažmanom i iskustvom u ovim aktivnostima.

Alatka koja je najjednostavnija tj najpreglednija u proceni kvaliteta nekog sajta je WebSiteGrader. Preporuka je i da instalirate u Firefoxu Quirk Search Status koji prikazuje Google Rank, Aleksa, Compite i MozRank.

Quirk Search Status - podešavanja

Quirk Search Status - podešavanja

Ocena kvaliteta nekog sajta?
Google Rank: ocenjuje (ocenama) od 1 do 10
Alexa: parametri i posećenosti nekog sajta (procena)
Compete: ocena od 1 do 10 (compete.com)
mozRank: ocena od 1 do 10 prikazuje, najjednostavnije rečeno, obim i kvalitet tzv linkovanja odnosno koliko se drugih sajtova pozvalo na sajt koji procenjujete.

Parametri procene po Quirk Search Statusu

Parametri procene po Quirk Search Statusu

9. WebSiteGrader

Ukucajte ili iskopirajte sajt, WebSite Grader će otvoriti novu stranu sa podacima uz opis šta koji parametar znači. U gornjem desnom uglu nalazi se kvadrat sa prikazanom brojkom u procentima – svaki sajt teži oceni od 100%. U Grejderu ćete imati prilike da vidite i ocenu bloga, Twitter naloga i Fejsbuka. Na kraju procene dobićete jednostavno prikazanu tabelu.

Pored alatke za procenu sajtova HubSpot omoguće alatke za procenu Facebook i Twitter naloga po državama pa čak i po gradovima (ukoliko vam i ove informacije mogu biti korisne u ukupnoj proceni).

Website Grader by HubSpot

Website Grader by HubSpot

10. Dokument „analiza web sajt-a”

Svaki put kada radite procenu nekog sajta – stavite na papir. Ovo je zbog vežbe prvenstveno vama, a sa druge strane kreiranjem ovakvog dokumenta u kompaniji za koju radite imate i odgovornost da obrazložite, prezentujete i opravdate odluke koje ste doneli kao osoba zadužena za marketing. Kreiranjem ovakvih dokumenata (ppt, word, excel…) bićete u mogućnosti da svoj posao obavljate na najbolji mogući način, napredujete a sigurno da kompanija u kojoj radite odluke o oglašavanju ili saradnji sa drugim kompanijama ili web sajtovima ne donosi „po osećaju“ naročito u vreme krize.

Ovo su samo neke od smernica tj osnovnih metoda u procenjivanju nekog web sajta sa aspekta donošenja odluke o eventualnoj saradnji ili proceni koju ste dobili u ponudi: kako da znam? Vremenom, ukoliko vas ova tematika posebno bude zanimala proširićete svoja znanja i početi da koristite i druge mnogo naprednije alate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (20 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 7 votes)
Vodič u 10 koraka: Kako proceniti kvalitet nekog web sajta? #basic, 9.3 out of 10 based on 20 ratings
Share

Tags: , , , ,

11 Responses to "Vodič u 10 koraka: Kako proceniti kvalitet nekog web sajta? #basic"

  • Seo says:
  • Iva says:
  • Jovica Ilic says:
  • Aleksandar says:
  • cetko says:
Leave a Comment