Misli svojom glavom – Ili – da li je toliko jednostavno zaposliti se u IT sektoru ukoliko to i studiraš?

Poslednjih godina, meseci intenzivno, u prilici smo da do nas svakodnevno dolaze informacije o tome koliko je jednostavno zaposliti se u IT sektoru.

Pomislili bismo da (novosadske) IT kompanije naprosto vuku za rukav studente kako bi ih privolele da se zaposle baš kod njih. Jednostavno rečeno – da je jagma za IT kadrovima tj programerima. I to se dešava svakodnevno.

Međutim, kao i sve ostalo u životu stvari nisu samo bele ili samo crne što u većini slučajeva i jeste istina.

 

Dakle, šta je istina?

Istina je da treba dobro da razmislite koja je profesija za koju već sada možete da procenite ili bolje rečeno osetite da je TO čime možete i želite da se bavite ceo život. Pre nego što odlučite, kratko pitanje: koliko ste se zaista raspitali o svim predpocesima? Da li je to na osnovu „slike“ koju imate ili na osnovu realnih i pravih informacija od onih koji su kompetentni da pričaju na tu temu – ne od medija?

I u IT-u kao i drugim sektorima – traži se kvalitet. Znanje koje se stiče na fakultetima nije dovoljno. TO znači da morate možete mnogo da budete dobri. Poslodavci su dovoljno sposobni da budu konkuretni u inostranstvu, da obezbede posao i naplate ga, stvore sigurne i dobre uslove za rad svojim zaposlenima – te su i njihovi kriterijumi za zapošljavanje novih kadrova vrlo rigorozni. Odabir kadrova vrši se na osnovu planova poslovanja, projekata i ugovorenih poslova.

Istina je da ovakav trend zapošljavanja neće trajati večno. Da, živimo u tzv. eksponencijalnom vremenu i to vidimo svaki dan (možda toga i nesvesni).  Razvoj hardvera traži razvoj softvera i obrnuto. Tehnologija jako brzo napreduje, poslodavci naprosto nemaju dovoljno vremena da ulažu u novopristigle kadrovei ulože mesece rada – jer dok savladate jednu tehnologiju/segment uveliko se pojavilo (ili se očekuje) nešto novo.

 

Kako zapošljavaju programerske firme?

Jednostavno. Pošaljete svoj CV, pozovu vas na razgovor, obavite kratak test. Ono što nije jednostavno je da često zbog tog stava „lako ću se zaposliti jer sam programer“ kadrovi dolaze na razgovor za posao potpuno nepripremljeni. Čak ne odu ni na sajt da pogledaju šta ta firma radi i kako. Dolaze sa stavom da su se već raspitali ili sa očekivanjem kako će sve to saznati baš na tom razgovoru. Prvi utisak je vrlo važan ali ne i presudan. Pokažite poslodavcu da ste dovoljno razboriti da već u startu uradite tako logičnu stvar, zar to ne bi trebalo biti „po defalut-u“: da pogledam gde idem i kod koga na razgovor?

 

Kako rade programerske firme?

Sistem poslovanja i sami poslovni procesi u kompanijama koje posluju u oblasti razvoja i implementacije softverskih rešenja – su različiti. Česta je praksa da zbog velikog obima posla (dugoročni, višegodišnji ugovori na razvoju kompleksnih softvera) programeri godinama rade na jednom jedinom projektu i gde vi nemate baš mnogo prostora da radite na daljem profesionalnom razvoju. Nekima takav sistem odgovara = sigurnost. Veliki sistemi, veliki broj zaposlenih.

Postoje i kompanije koje primenjuju svoj sistem poslovanja koji je baziran na individualnosti kroz timski rad a gde imate mogućnost da radite po projektima (često i uporedo), gde nije toliko kruta hijerarhija i da vremenom polako ozbiljno radite na svom ličnom razvoju. Treba imati u vidu da je u ovakvim kompanijama velika konkurencija ali da imate bolju poziciju da brže napredujete. Ali to nije za one sa osmočasovnim radnim vremenom.

 

Ovo su samo dva primera. Ono što treba imati na umu je da se poslodavci vode celokupnim poslovanjem. Programeri, IT inženjeri, sistem administratori i svi (mi) ostali realizujemo njihove poslovne ciljeve. Mi smo karike u lancu koje doprinose njegovoj jačini. Kao i u svakom drugom sektoru ili industriji…

U poslednje vreme imala sam prlike nebrojeno puta da budem iznenađena gde Senior Developer u pokušaju promene kompanije – ostane kratkih rukava. Jednostavno, bez obzira na perfektan CV, znanje i pokazano iskustvo, poslodavac je procenio da sada nema potreba za takvim kadrom. Ovo je samo pokazatelj da često nismo realni u našim procenama, da je naša slika o kretanju na našem tržištu rada često pogrešna bez obzira što smo u struci godinama.

Zato je lični razvoj toliko bitan – na svakom polju. Sa druge strane sve više programera pokazuje zainteresovanost za poslovne konsultante i analitičre što je za svaku pohvalu. To je ono što svaki poslodavac odobrava – inicijativu, posvećenost.

 

Popularizacija IT i drugih kadrova.

Ono na čemu treba da radimo je popularizacija kvaliteta svih kadova – ne kvantiteta i ne samo u IT-ju. Ni jedan sektor ne funkcioniše sam od sebe, sve privredne grane su međusobno povezane.

Pođite samo od pretpostavke kakav je informacioni sistem u jednoj banci ili na primer u Centru za socijalni rad, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u zdravstvu? Kakav hardver mora da gura ovakve softvere a koji su povezani u računarsku mrežu…? Ispred sve ove tehnologije su neki ljudi koji su sve ovo osmislili pa napravili. Ništa se nije postavilo samo od sebe. Informacioni sistem, informaciono-komunikacione tehnologije – nisu samo programiranje.

Da li jednoj kompaniji od 300, 500 ili 1.000 zaposlenih kakvih trenutno ima u Novom Sadu treba jedan menadžer za ljudske resurse? Ne, ne treba jedan – treba više.

Kada volite ono što radite, kada ste posvećeni, istrajni – bićete uspešni zato što je ulaganje u lični razvoj najprirodniji korak koji jedan čovek može da uradi. Ako si sebi dobar – dobar si u društvu. U svakom smislu. Ne odvajam posebno lični i profesionali razvoj jer smatram da je to ne odvojivo – sve smo to mi  i sve utiče na nas kao pojedince.

Ukoliko upišeš računarstvo i informatiku uopšte ne mora da znači da ćeš imati siguran posao – ako je to razlog. Zato misli svojom glavom. Upiši, završi fakultet prema svojim interesovanjima jer je to tvoj život. Ono što je jedino bitno je: kakva ti očekivanja imaš od sebe.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Misli svojom glavom - Ili – da li je toliko jednostavno zaposliti se u IT sektoru ukoliko to i studiraš?, 7.6 out of 10 based on 12 ratings
Share

6 Responses to "Misli svojom glavom – Ili – da li je toliko jednostavno zaposliti se u IT sektoru ukoliko to i studiraš?"

  • Dušan says:
  • BML BML says:
  • TeshaDesign says:
Leave a Comment