Kako ste, blogeri? #Blogometar15 – Regionalno istraživanje blogosfere

To koliko je meni blog i blogovanje donelo važnih, slobodno mogu reći i presudnih životnih i profesionalnih priča je za poseban post. Počela sam na blog.rs 2008. godine (kojem sam se skoro vratila novim blogom) kao test u sklopu poslovnih zadataka i prešla na sopstveni domen.

Učestvovanje u regionalnom istraživanju Kako ste, blogeri? #Blogometar15 i odgovaranje na pitanja iz upitnika ozbiljno me navelo na razmišaljanje: zbog čega ne pišem češće? I dala sam sama sebi dva tako tipična odgovora zapravo bez argumenata opravdanja: nemam vremena, nemam inspiracije – što nije tačno! I upravo sam na svom predavanju o corpo blogovima na poslednjem #BlogOpen pričala na ovu temu. Vreme je za p(re)okret :) i za promene. A ima ih!

*****************************************************************

Svaki treći web sajt na svetu je blog. Tri od četiri internet korisnika redovno čitaju blogove. Svakog dana objavi se blizu 3.000.000 blog postova. Pet od šest internet “influensera” su blogeri, a na njih najveći uticaj vrše opet drugi blogeri.

Od 2012. do danas podaci o broju blogera variraju. Uzveši u obzir sve dostupne podatke – na svetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova.

Do momenta kad završite čitanje ovog teksta biće objavljeno preko 20.000 novih blog postova!

Blogosfera bivše Jugoslavije se do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vreme je brojala do čak 1.000.000 blogova. Ali o blogovima u regionu danas znamo manje nego ikada. Blogeri, ne znamo kako ste, a to je važno!

Ne znamo šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osećaju sigurno da objave šta god žele, da li dobijaju podršku prijatelja i od koga trpe pritiske (ukoliko ih trpe), ne znamo koliko ima blogova, na kojim su platformama, da li su blogeri i blogerke upoznati sa svojim pravima, koliko često su ta njihova prava ugrožena… o blogerima i blogerkama pouzdano znamo manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju. A dok nešto ne izmerimo, ne možemo ga ni razvijati. Dok ne saznamo kako smo, teško je blogosferu unaprediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog interneta što bi naša blogosfera sigurno mogla da bude!

*****************************************************************

Blogeri evo šta možete da uradite u samo 15 minuta za desetine hiljada blogera:

  1. Popunite istraživanje klikom na LINK

  2. Jednostavno napišite blog post podrške kopirajući tekst o Istraživanju (ceo tekst koji možete kopirati i objaviti na svom blogu, baner, kao i ilustracije možete preuzeti OVDE)

  3. Podelite link do #Blogometar15 na društvenim mrežama klikom na ovaj LINK

Detaljne rezultate u različitim formatima biće podeljeni sa svima vama, uz zadržavanje anonimnosti svakog ispitanika. Za sva pitanja možete pisati na e-mail: blogometar@proceniweb.com

*****************************************************************

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share

5 Responses to "Kako ste, blogeri? #Blogometar15 – Regionalno istraživanje blogosfere"

  • Programer says:
  • Bojana says:
  • Tesha says:
  • Alfapreving says:
Leave a Comment